Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Büyük Macellan Bulutu’ndaki Süpernova Kalıntısı Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) çok büyük teleskobu (VLT) kullanılarak yapılan araştırmanın odağında, yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıktaki Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan süpernova kalıntısı SNR 0509-67.5 bulunuyor. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Avustralya Canberra Üniversitesi’nden Priyam Das, bu tür bazı süpernovaların iki ayrı patlama yaşayabildiğini ifade etti.

Sciencealert haberine göre “Çift patlama” olarak isimlendirilen bu fenomen, Tip 1a süpernovalarında gözlemleniyor. Bu süpernovalar, bir beyaz cüce yıldız ile başka bir yıldızdan oluşan ikili sistemlerde gerçekleşiyor. Beyaz cüceler, ömrü tükenen küçük yıldızların geride bıraktığı yoğun yıldız kalıntılarıdır. Çevresindeki yıldızlardan gaz çeken beyaz cüce, bu gaz belirli bir seviyeye ulaştığında önce yüzeyinde bir helyum patlaması yaşıyor. Bu ilk patlama, içeriye doğru bir şok dalgası göndererek yıldızın çekirdeğinde daha büyük ikinci bir patlamayı tetikliyor.

Yeni Bulguların Önemi

Bilim insanları, çift patlama modelinin kanıtlarını, patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal izleri analiz ederek buldu. ESO’nun teleskobuyla yapılan incelemelerde SNR 0509-67.5 kalıntısında iki ayrı kalsiyum katmanı keşfedildi. Araştırmanın ortak yazarı Ivo Seitenzahl, “Bu bulgular, beyaz cücelerin ünlü Chandrasekhar limitine (yaklaşık 1,4 güneş kütlesi) ulaşmadan da patlayabileceğini açıkça gösteriyor,” dedi.

Chandrasekhar Limiti Nedir?

Chandrasekhar limiti, beyaz cüce yıldızların kütleleri için belirlenmiş kritik bir eşik noktasıdır. Yaklaşık olarak Güneş kütlesinin 1,4 katına eşit olan bu limit aşıldığında, yıldızın içindeki basınç ve sıcaklık, yıldızın patlamasına yol açan zincirleme reaksiyonları başlatır.

Bu keşif, süpernovaların parlaklık ve yapılarındaki farklılıkları açıklamada önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca evrenin genişlemesine neden olan karanlık enerjinin doğasını ve evrendeki demirin kökenini anlamada kritik bilgiler sağlayacak.

Related Posts

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

NASA, Andromeda Galaksisi’ne ait yeni verileri yayınladı

NASA Samanyolu galaksisinin sarmal ikizinin ayrıntılı son görüntülerinin yanında enerji dalga boylarının semavi bir seslendirmesini de yayınladı.

Kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Uzmanların yeni araştırmasına göre dünyanın en sevilen uyarıcısı, sadece zinde tutmakla kalmıyor, içerisindeki kafein ile hücre seviyesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.