Dünyanın en büyük barolarından, 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Konseyi 22-23 Ekim’de yapılıyor. Kümeler adaylarını açıkladı. Değişik ittifaklar yaşanıyor.
22-23 Ekim 2022’de yapılacak Genel Kurul’da Baro Başkanlığı için şu ana kadar 9 isim adaylığını açıkladı. Mevcut lider Av. Mehmet Durakoğlu yine aday olmayacağını açıkladı.
Öte yandan lider adayı Av. Elif Görgülü’yü AKP’li eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun oğlu Av. Murat Aksu’nu desteklediği öne sürülüyor.
Ayrıca Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) üzere yapılar Yükseliş Hareketi Baro Lider Adayı Av. Hasan Kılıç’ın listesinde.
Bir başka aday Av. Elif Görgülü’nün de yalnızca idarede bulunan Evvel Prensip Çağdaş Avukatlar Kümesi Lider adayı Av. Filiz Saraç’ın oylarını bölüp seçimi kaybetmesi için çalıştığı tez ediliyor.
İstanbul Barosu seçimleri bu yıl dikkat çeken ittifak ve adaylara sahne olmuş durumda.
Kulislerde yer alan bilgilere nazaran seçime 3. defa katılan Av. Hasan Kılıç’ın HDP çizgisindeki ÖDAV, ÖHD, DİH üzere yapılar ile yaptığı ittifak.
Kılıç’ın idare, disiplin, kontrol ve delegasyon listesinde bu kümelere kontenjan ayırmış durumda. Evvelki seçimlerde cumhuriyetçi bölümlerden de oy alan, fakat kazanamayan Hasan Kılıç’ın 3. kere katıldığı seçimlerde HDP’ye yakın isimleri ittifakla kazanmayı planladığı belirtiliyor.
Hasan Kılıç’ın listesinde yer alan ittifak adaylarının kimi toplumsal medya paylaşımları ve açıklamaları da seçim sürecinde tartışma yaratıyor.
Hasan Kılıç listesinden Baro İdare Konseyi Adayı olan Av. Saika Bayraktar’ın ÖHD yöneticisi seçildiği 2014 yılındaki Genel Kurul’da salondaki “Rojava Devrimi’ni Selamlıyoruz” pankartı açtığı ortaya çıktı. Bayraktar, evvelki genel konseyde da ÖDAV’ın idare heyeti adayı idi.
Yine evvelki genel konseyde ÖDAV’ın Baro Lider Adayı olan Av. Sezin Uçar’ın toplumsal medya hesabından “TSK’nın kimyasal silah kullandığına” yönelik iddiayı paylaştığı görüldü.
O paylaşımda Uçar şunları yazdı:
“Kimyasal kullanımı dünyanın neresinde, tarihin hangi anında olursa olsun savaş hatasıdır. Tıpkı vakitte insanlığa karşı işlenmiş bir hatadır.Bu cürmün Güney Kürdistan’da işlenmiş olması barış isteyenlerde suskunluğa yol açmamalıdır.”