Kuraklık vurdu borç ertelenir mi?

Türkiye Tarımında Kuraklık: Çiftçiler ve Üretimdeki Zararlar

Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Hatay gibi şehirler, son 65 yılda yaşadıkları en kurak dönemi yaşıyorlar. Bu kuraklık nedeniyle pek çok il su sorunu ile boğuşuyor. Özellikle tarımsal üretim, bu su kısıtı nedeniyle büyük zarar görüyor. Kış aylarındaki sıcaklık artışı, yağışın azalması ve ardından gelen zirai don, bitkisel üretimi olumsuz etkiledi. Farklı bölgelerdeki hasatlarda yüzde 40 ila 85 arasında zararlar meydana geldi. Bu yüzden tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için çiftçilere destek olunması ve tarımsal sulama konusunda hızlıca tedbir alınması gerektiği vurgulanıyor.

Üretimdeki Zararlar ve Beklentiler

Hububat üretimi normalde 20.5-21 milyon ton civarında olurken, bu yıl bu rakamın 18 milyon tonun altına düşmesi bekleniyor. Zirai donun vurduğu meyve ağaçlarında büyük kayıplar yaşanırken, iklim değişikliği nedeniyle tarlada ekim sezonu olumsuz etkilendi. Bitkisel üretim ise kuraklıktan en çok etkilenen alanlardan biri oldu.

Su Sorunu ve Hasat Dönemi

Kuraklık nedeniyle sulaması yapılamayan tarlalarda normalde elde edilen verimin yarısına ulaşılamadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin bu hasat döneminde kuraklıktan dolayı yüzde 85’e varan verim kayıplarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bayraktar, çiftçilerin maliyetlerini karşılayamadığı için bazı bölgelerde hasadın bile yapılmadığını ifade etti. Ayrıca, gelecek ayçiçeği hasadının da kuraklık nedeniyle tehlikeye girdiğini söyledi.

Üretimdeki Düşüş ve Çözüm Önerileri

Adana gibi önemli tarım merkezlerinde de kuraklık ve aşırı sıcaklığın neden olduğu su sorunu, ay çiçeği hasadını 20 gün öne çekti. Dönüm başına yaklaşık 200 kilogram verim alınabilen tarlalarda bu rakam 80-100 kilograma düştü.

Buğday Hasadında Beklenmedik Durum

Son yıllarda 21 milyon tona varan hububat hasadı, bu yıl kuraklık ve yüksek sıcaklıklar sebebiyle 18 milyon tonun altına inecek. Ankara’da da durum aynı, buğday hasadında beklenen verim alınamadı.

Çeltik Üretimi ve Su Sorunu

Çeltik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ının karşılandığı Edirne’deki Tunca Nehri, aşırı sıcaklık ve az yağış nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Üreticiler, çeltik tarlalarının 70-80 gün daha sulanması gerektiğini belirtirken, endişelerini dile getiriyor.

Related Posts

Akaryakıtta tabela değişti mi?

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Geçtiğimiz hafta motorinin litre fiyatına 1 …

Bakan duyurdu! Hesaplara yatırılıyor

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bereketli topraklar, desteklerle buluşuyor; üretim güçleniyor. 865 milyon 356 bin TL tutarındaki destekleme ödemesini bugün itibarıyla çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı …

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.