Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

BTP Lideri: Bu topraklarda Sözcüler bitmez

BTP lideri Hüseyin Baş, SÖZCÜ TV ekranının 10 gün boyunca karartılmasına sert tepki gösterdi.

Kamyon devi 5 bin kişiyi işten çıkartıyor

Ünlü kamyon üreticisi Daimler Truck, 5 bin kişiyi işten çıkaracak.

Tutuklama kararının ardından CHP’den ‘Adana’ kararı: Zeydan Karalar’dan ‘tekrar görüşeceğiz’ mesajı!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in perşembe günü Adana’da olacağı ve miting gerçekleştireceği öğrenildi. Öte yandan, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar mitinge mesaj gönderdi.

Milletvekili evinde ölü bulundu

Fransa basınındaki haberlere göre, Marleix’ten haber alamayan yakınları, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Yerel saatle 15.00 sularında Anet kasabasındaki milletvekilinin evine gelen jandarma ekipleri, Marleix’in cansız bedenini buldu. İNTİHAR …

Fransa şokta: Milletvekili evinde ölü bulundu

Fransa’nın siyaset sahnesi, 7 Temmuz 2025 Pazartesi günü gelen acı haberle sarsıldı. Eure-et-Loir milletvekili ve 2022’den 2024’e kadar Cumhuriyetçiler Grubu’nun başkanlığını yapmış olan Olivier Marleix, Anet’teki evinde ölü bulundu. Yakınlarının …

1 besinle 114 yaşını gördü: Her gün yiyor

114 yaşındaki Bonita Gibson, uzun yaşamına sırrını açıkladı. Gibson’ın her gün tükettiği besin şaşırttı.