“Genel Tarım Sayımı” 2026’da açıklanacak!

Türkiye’nin Tarım Verileri Yeni Döneme Hazırlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ortaklığında yürütülen genel tarım sayımı, 2026 yılının ikinci yarısında yayımlanacak. Bu süreçte 5 binden fazla personel görev alacak.

Genel tarım sayımını içeren genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı ve dün Resmî Gazete’de yayımlandı.

TÜİK yetkilileri, genel tarım sayımı sürecinin detaylarını paylaştı. Bu sürecin iki aşamada gerçekleşeceği belirtildi.

İlk aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri ve bu arazileri işleten tarımsal işletmeler, Bakanlık tarafından tespit edilerek kayıt altına alınacak. Bu sayede eksik kapsamlar tamamlanacak ve ikinci aşamanın TÜİK tarafından gerçekleştirilecek kapsamı belirlenecek.

İkinci aşamada ise TÜİK, tüm tarımsal işletmelere anket uygulayacak. İşletme yapısı, arazi kullanımı, hayvan varlığı, tarımsal alet ve makinalar gibi veriler tam sayım yoluyla, diğer veriler ise örneklem araştırmalarıyla derlenecek ve yayımlanacak.

Anketler genellikle yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilecek, ancak e-devlet üzerinden de doldurulabilecek. Bazı çiftçiler ise telefon anketi ile bilgilerini paylaşacaklar.

İl ve İlçe Sayım Komiteleri’nin kurulmasıyla sayım sürecinin koordinasyonu sağlanacak. Toplam 973 sayım bürosu ile 51 ilde veriler toplanacak ve 3 bin 800’e yakın personel görev yapacak.

Verilerin tamamlanmasıyla mevcut istatistikler güncellenecek ve yeni veriler üretilecek. Bu sayede tarım sektörüne ilişkin daha doğru ve kapsamlı bilgilere ulaşılacak.

Related Posts

Yetiştirmesi zor, kazancı büyük! Kilosu 96 bin TL

Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda, uluslararası pazarda kilogramı 2 bin 500 dolara (yaklaşık 96 bin 85 TL) kadar alıcı bulan bu değerli türün yavruları, Karadeniz’e bırakılmak üzere …

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …