TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komitesi, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven başkanlığında toplandı.
Toplantıda sunum yapan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, ceza infaz sisteminin, her ülkenin kendi şartları içerisinde yürüttüğü bir faaliyet olduğuna işaret etti.
Avrupa’daki ceza infaz sistemi uygulamalarının tamamının birbiriyle ilişkili olduğunu tabir eden Yıldırım, “Avrupa’daki uygulamalarla bizim uygularımız birbirine yakın, yalnızca uygulama yorumlarında farklılıklar var. Eksik kalan alanlarda birbirimizden etkileniyoruz. Bilhassa eğitim ve ıslah alanlarında daha tecrübeli olan uygulamaları ülkemize getirmek için çaba gösteriyoruz.” diye konuştu.
Yıldırım, mahkumların nakil taleplerine de değinerek, bu noktadaki tercihlerinin, hükümlü ve tutukluların ailelerine en yakın noktalarda kalması olduğunu vurguladı.
Cezaevlerinin fiziki koşullarının 10 yıl öncesine nazaran çok daha uygun bir noktada olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
“Ceza infaz sisteminin uygulanması sırasında disiplin ve bölgesel riskler üzere çizgilerimiz var. Örneğin organize cürümle ilgili sorunu olan bir mahkumun güçlü olduğu alana gönderilmemesi üzere asayiş tasaları, sevklerde genel çizgilerimizi oluşturuyor. Bunun dışında mümkün olduğunca mahkumları ailelerine yakın yerlere bundan sonra da göndermeye devam edeceğiz. Pandemi periyodunda nakil taleplerine önemli bir orta verilmiş, biriken bir talep durumu var. Ümit ediyorum bundan sonraki toplantılarda bu mevzudaki yakınmaları azaltmış olacağız.”
Yıldırım, haziranda yüzde 37, temmuzda yüzde 19, ağustosta yüzde 25 ve eylülde de yüzde 27 oranında nakil talebinin kabul edildiğini bildirdi.
Komisyon üyelerinin değerlendirmelerinin akabinde Marmara (Silivri) Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu ile Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu kabul edildi.