Küresel ısınma nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklıkları daima olarak artıyor, bunun sonucunda buzullar yavaş yavaş yok oluyor ve Dünya tehlikeye sürükleniyor.
Yeni bir araştırmaya nazaran, iklim değişikliği Dünya genelinde görülen bulaşıcı hastalıkların yüzde 58’ini daha da tehlikeli hale getiriyor.
Bir sonraki pandemi buzul kaynaklı olabilir
Ortaya çıkan yeni bilgilere nazaran, bir sonraki pandemi yarasa ya da kuşlardan değil, eriyen buzlardan ortaya çıkabilir.
Hazen Gölü’nün toprağının genetik tahlilleri, eriyen buzulların yakınlarında viral yayılım riskinin daha fazla olabileceğini gösterdi.
Bulgular, artan global sıcaklıkların buzulların erimesine neden olarak hapsolan virüs ve bakterilerin yabanî yaşama ulaşma ihtimalini artırdığını ortaya koyuyor.
Bilim insanları donmuş halde bulunan virüslerin, iklim değişikliği ve global ısınma nedeniyle yine hayata döneceğini ve çeşitli hastalıkların yayılabileceğini söylüyor.
Araştırmacılar bu tip ihtimallerin sinemalardaki felaket senaryolarına benzediğini, lakin global ısınma nedeniyle salgın ihtimalinin her geçen gün arttığını söz ediyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) datalarına nazaran, iklim değişikliği sürat kesmeden devam ederse 2050’ye kadar 5 milyar kişi sıtmadan etkilenebilir. Lakin güçlü ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma bu sayıyı 2 milyarın altına indirebilir.
100 bin yıl önceye dayanan bu ölümcül virüsler, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki uzun yıllar donmuş topraklarda (permafrost) bulunuyor ve bu topraklar son buz bölümünden beri birinci kere günümüzde erimeye başlamıştı.